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The Secretary of State, in exercise of the powers conferred upon her by sections 9, 11(2) and (3), 140(7) and (8) and 144(2) of the Adoption and Children Act 2002(
) hereby makes the following Regulations:

Citation, commencement and application

1. -(1)  These Regulations may be cited as the Local Authorities (Prescribed Fees) (Adoptions with a Foreign Element) Regulations 2005 and shall come into force on [ ] 2005.

(2) These Regulations apply to England only.

Interpretation

2.  In these Regulations—

“the Act” means the Adoption and Children Act 2002; 

“the Agencies Regulations” means the Adoption Agencies Regulations 2005(
);

“the Foreign Element Regulations” means the Adoptions with a Foreign Element Regulations 2005(
);

“relevant foreign authority” means a person, outside the British Islands, performing functions in the country in which the child is, or in which the prospective adopter is, habitually resident which correspond to the functions of an adoption agency(
) or to the functions of the Secretary of State in respect of adoptions with a foreign element; and

“proposed adopter” has the same meaning as in section 44(1) of the Act.
Power to charge for facilities provided in connection with adoptions with a foreign element 
3. —(1) This regulation applies where facilities are provided by a local authority in England in connection with—

(a) the adoption of a child brought into the United Kingdom for the purpose of adoption, or

(b) a Convention adoption(
), an overseas adoption(
) or any other adoption effected under the law of a country or territory outside the British Islands. 

(2)  Subject to paragraph (5), a local authority may charge a fee to persons referred to in paragraph (3) for providing the facilities(
) referred to in paragraph (4).

(3) The persons to whom a fee may be charged are—

(a) a prospective adopter;

(b) a proposed adopter;

(c) a person who brings or causes another to bring a child who is habitually resident outside the British Islands into the United Kingdom in breach of Regulations made under section 83 of the Act; or

(d) an adopter.

(4) The facilities referred to in paragraph (2) are—

(a) facilities provided in accordance with Part 4 of the Agencies Regulations; and

(b) facilities provided in the discharge of any function imposed on a local authority by or in accordance with the Foreign Element Regulations or by the Act as modified or applied by the Foreign Element Regulations; and

(c) the making of a report to the court under section 44(5) or as a consequence of an application under section 84 of the Act.
(5)  The fee must—

(a) be reasonable and not exceed the local authority’s costs and expenses properly incurred in providing the facilities; and

(b) not include any element in respect of costs and expenses incurred by the local authority in connection with a review of a qualifying determination within the meaning of section 12 of the Act.

(6) The local authority, at the reasonable request of the person charged, must provide details of the method by which the fee was calculated.
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations enable adoption agencies to charge for services provided in circumstances in which charging would otherwise be prohibited under section 95 of the Adoption and Children Act 2002. The Regulations apply to England only and come into force on [  ] 2005.

Regulation 3 concerns facilities provided by local authorities in relation to the adoption of children habitually resident outside the British Islands, in accordance with the Adoptions with a Foreign Element Regulations 2005, or persons from outside the British Islands who wish to adopt abroad a child living in England who is not placed for adoption with them by an adoption agency. A local authority may charge a fee for providing such facilities to a person who wishes to adopt such a child or to a person who has adopted such a child. The fee must be reasonable and limited to the local authority’s actual costs and expenses incurred in providing the facilities. It must not include any element relating to any review of its decision regarding the suitability of a prospective adopter to be an adoptive parent.
(�)	2002 c. 38.


(�)	S.I. 2005/389.


(�)	S.I. 2005/392.


(�)	“Adoption agency” is defined in section 2(1) of the Act.


(�)	“Convention adoption” is defined by section 66(1)(c) of the Act.


(�)           “Overseas adoption” is defined by section 87(1) of the Act.


(�)	“Facilities” is to be interpreted in accordance with section 3 of the Act.





