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DRAFT REGULATIONS AND GUIDANCE:  PRESCRIBED FEES (ADOPTIONS WITH A FOREIGN ELEMENT); AND NON-AGENCY ADOPTIONS

INTRODUCTION

1. This report provides an analysis of the 20 consultation responses to the consultation document Draft Regulations and Guidance:  Prescribed Fees (Adoptions with a foreign element); and Non-Agency Adoptions, published on 23 March 2005.  The consultation period ran for just under 14 weeks from the publication of the document until 27 June 2005 and formal responses were gathered through a dedicated email address and via fax/post.  

RESPONDENTS

2. In total 20 written responses to the consultation were received though not all respondents responded to every question.  Respondents were asked to identify a category which best described them.  This categorisation has been used in the analysis.  The breakdown of respondents was:

	Local Authorities


   
	10

	Voluntary Adoption Agencies
	 2

	Representative Groups

	  4

	Other

	  4


This report starts with an overview followed by a summary of written responses to the questions posed in the consultation documents.  Throughout the report percentages are expressed as a measure of those answering each question, not as a measure of all respondents.
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PRESCRIBED FEES
Proposals 
3. Local authorities have the power under section 57(3) of the Adoption Act 1976 to levy a charge to cover expenses reasonably incurred in connection with the adoption or proposed adoption of a child; this includes levying a charge for domestic adoptions.  Local authorities exercise this power by charging prospective adopters who wish to adopt a child from overseas, for assessing their suitability to adopt a child.  

4. The Adoption Act 1976 is to be replaced on 30 December 2005 by the Adoption and Children Act 2002 (the Act).  Section 11 of the Act restricts the power of local authorities to levy a charge.  It gives the Secretary of State power to prescribe the fees which may be charged by local authorities for providing prescribed adoption facilities in connection with:

· the adoption of a child brought into the UK for the purposes of adoption, or 
· a Convention adoption, an overseas adoption or an adoption effected under the law of a country or territory outside the British Islands.   

5. The consultation document sets out the proposals for who may be charged a fee and lists the facilities which attract a fee; there is no proposal for setting or recommending the fee level. 

Responses/Comments of Key Comments Raised
Overview

6. Overall, 89% of respondents agreed that local authorities should be able to make a charge for adoptions with a foreign element.    However half of all the respondents (including the 11% below) were strongly opposed to including specific services for children and providing court reports since these services are to protect and safeguard the children (see question 2 for the specific services which were opposed).  

7. The remaining 11% of respondents who represent or support people adopting from overseas were opposed on principle to any charges being levied by local authorities, though one said that if charging was permitted there should be no extension to the facilities for which local authorities currently charge, ie the assessment of a prospective adopter’s suitability to adopt.   They argued that levying a charge may exclude some families from adopting, especially those seeking relative adoptions and those from minority ethnic communities.  Those that could afford to adopt a child from overseas may only be able to do so once.  They consider this unfair and detrimental to children.    

8. From the comments received it is clear that respondents consider fees should relate only to services given directly to prospective adopters once the suitability assessment application has been accepted and should not relate services for children or services to the court.  

9. Respondents misunderstood the proposal to include the cost of pre-assessment counselling in the fee structure and thought that it meant local authorities would be able to charge a fee to anyone who made an adoption enquiry.  The proposal was to allow local authorities to include that cost into their “assessment of suitability to adopt” fee structure which would be paid only by those people whose suitability assessment application is subsequently accepted by the local authority.  
Summary of responses to questions
Q1
Persons to whom a fee may be charged.  Do you agree the list of persons to whom a fee may be charged by a local authority as set out in paragraph 3 of the guidance?

There were 19 responses to this question.

17 (89%) said yes, 2 (11%) said no.  This question is intricately linked to question 2 because who may be charged a fee is dependant on the facilities which attract a fee.

Q2 
Facilities which may attract a fee.  Do you agree the facilities which may attract a fee as set out in paragraph 4 of the guidance?

There were 20 responses to this question.

13 (65%) said yes and 7 (35%) said no.  However the comments of nearly half of those who said yes, did not agree with the full list of facilities as set out in the draft regulations.   The following proposals were opposed by 35% of all respondents:
a. child welfare visits and reviews under the Adoptions with a Foreign Element Regulations 2005;

b. discussing with the prospective adopters details of a specific child whom the foreign authority considers the prospective adopter may be suitable to adopt;

c. preparing a report to the court under sections 44(5) (notice of intention to adopt) and 84 (giving parental responsibility prior to adopt abroad) of the Act;

With respect to (a) and (b) above, respondents considered that services for the child should not attract any fee.  Visits are in place to safeguard the child’s welfare and are not a service directly to the parent.  Concern was expressed that a family may play down any problems they and the child were encountering in order to try and avoid additional visits by the local authority and thus reduce costs to themselves.  Similarly a family may not seek as much information about the child’s health and developmental needs as they should before agreeing to the match, in order to avoid incurring a fee.  Respondents considered that a level playing field should be in place with other children who come from overseas, ie privately fostered children.  
With respect to (c) above, respondents again considered it inappropriate for prospective adopters to be charged a fee for the local authority preparing a report to the court.  This is because the purpose of the report is to provide information to the court which will assist it in its consideration of the adoption or parental responsibility application.  Respondents said local authorities do not have the power to charge for similar non-agency cases, such as step-parent adoptions and argued that there should be equal treatment.  
There were concerns also that the fee may deter a person from applying for an adoption order where he already has the care of a child from overseas.  This could have a detrimental affect on those children whose legal status in the UK had yet to be secured.  
Q3 
Local authority’s costs in providing the facilities.  Do you agree that the fee should not exceed the local authority’s costs and expenses properly incurred in providing the facilities?

There were 17 responses to this question.

16 (94%) said yes and 1 (6%) said no.  

8. Respondents agreed that the fee should not exceed the local authority’s costs and expenses properly incurred in providing the facilities.
9. One respondent suggested that the cost of the local authority contracting intercountry adoption work to VAAs should be included in the fee.  Other respondents wondered how users of the service can feel confident that the fee is correct and that they are not paying for the inefficiencies within the local authority, and asked how and to whom the fee could be challenged.

10. Clarification was requested on whether the local authority should charge a standard fee irrespective of the complexity of the case, or whether the fee should be tailor made to fit the circumstances of the individual case.  Generally respondents preferred to have a standard fee to reduce the administrative burden of recording the amount of time spent on a case, which in turn would significantly increase the fees.  One respondent suggested the calculation be based on the interagency fee for domestic cases which is charged between local authorities   
11. Some respondents wanted the Government to set a minimum/maximum fee structure, or a suggested normal maximum fee (specifying the amount attributable to the various stages) with local authorities being able to charge a higher fee if they can justify it. Two respondents were concerned however about the variation of fees across England and considered it unacceptable that the Government is not prepared to set, cap or recommend fee levels.  Another respondent pointed out that while a national fee may be attractive, in practice the varying cost bases for each adoption agency preclude this unless the Government is prepared to subsidise adoption agencies to establish a common charging scheme.    
Q4 
Independent Review Mechanism.  Do you agree that no element of the recovery cost of a review (independent review mechanism) should be included in the fee?

There were 16 responses to this question.

8 (50%) said yes and 8 (50%) said no.  However of those who said yes and gave comments 75% indicated in their comments that they did not in fact agree with the proposal.
The main reason for disagreeing with this proposal is the recovery cost of the IRM review, (£2,227 in 2005/06) which the local authority has to pay if one of its prospective adopters applies to the IRM for a review of the local authority’s qualifying determination.    Respondents were concerned that it was likely there would be more applications to the IRM review panel as a result of the extension of the eligibility criteria of who can apply to the IRM, and that the IRM cost would divert resources from children who are looked after.  
One respondent felt it was unfair on local authorities to have to bear the IRM cost in circumstances where they have not had the opportunity of deciding whether to accept the application to adopt in the first case, ie where a person had brought a child into the UK in breach of the legislative requirements.

There were a number of suggestions of how to resolve this issue.  These are:

· Applicants should pay the recovery cost of the review.

· Permit an agency to charge applicants the recovery cost of the review, to be held on deposit.  This would be reimbursed if the IRM recommends the applicants as suitable to adopt a child (irrespective of the ultimate decision of the agency concerned). 
· Applicants and agency pay 50:50 of the recovery cost of the review. 

· If the IRM does not recommend the applicants as suitable to adopt a child, the applicants and agency pay 50:50 of the recovery cost of the review.

· The IRM review panel could direct that an applicant refund the agency the recovery cost of the review if the review panel considers an application to be unjustified.

· The recovery cost of the review should be paid centrally so neither the applicants nor the adoption agency has to pay.
One respondent pointed out that, as the proposal stands at present, any applicant who chooses to make representations to the agency rather than apply to the IRM, could face an additional fee.
Q5 
Method of calculation of fees.  Do you consider it reasonable to require local authorities to provide on request details of the method by which the fee was calculated?

There were 18 responses to this question.

18 (94%) said yes and 1 (6%) said no.  

The responses to question 3 are linked to this question.  One respondent said that as in some cases the application may not conclude with an adoption order and therefore a part fee would be levied, it will be important to be able to be transparent about which aspects of the work have been covered and are being charged for.  
Another respondent considered that to ensure that the local authority was not making a profit their audited accounts should be made available for inspection by prospective adopters.    
Q6
Transitional provisions.  Do you think transitional provisions are necessary to move from the fee charging system under the Adoption Act 1976 and the regulated system under the Adoption and Children Act 2002?

There were 15 responses to this question.

6 (40%) said yes and 9 (60%) said no.  

Some respondents considered it unfair for applicants to incur additional costs for which they were unprepared for and recommended that any additional costs should not be charged if the application commenced before 30 December 2005.    
Q7
Overall detail – Regulations.  Overall, is the level of detail provided by the Regulations

There were 14 responses to this question.

12 (86%) considered the level of details was about right and 2 (14%) considered there was too little detail.  

Q8 
Overall detail – Guidance.  Overall, is the guidance clear and helpful in assisting you in interpreting the requirements set out in the Regulations?

There were 14 responses to this question.

12 (86%) said the guidance is clear and 2 (14%) said the guidance was not helpful.  

NON-AGENCY ADOPTIONS

Overview of Proposals
14. Section 44 of the Act provides that in non-agency cases, ie where a child is living with carers or with one of his parents and the parent’s partner, but has not been placed for adoption by an adoption agency, an adoption order may not be made unless the proposed adopters have given notice to their local authority of their intention to adopt the child.  In most cases the appropriate local authority will be the one in which the proposed adopters have their home.  
15. However in some cases the applicants may be domiciled in the British Islands but not currently living in England at the time they need to notify a local authority, perhaps because they are working overseas as members of the armed services or as members of the diplomatic service, and thus the appropriate local authority needs to be prescribed.  
16. The consultation document defines the “appropriate local authority” and requires local authorities to obtain enhanced criminal record certificates for the proposed adopters and any other adult member of their household aged 18 or over.  

Responses/Comments of Key Comments Raised

Overview
The regulations have been welcomed as they clarify which local authority is responsible for investigating and preparing a report to the court under section 44 of the Act.

Q9
Definition of appropriate local authority – do you agree with the definition of the appropriate local authority in regulation 3?

There were 16 responses to this question.

16 (100%) said yes 
Respondents were content with the regulations and proposal, though one respondent pointed out that the regulations need to address the possibility of one of the proposed adopters (where they are a couple) had lived in England and the other in Wales.    One respondent said that in their experience the Criminal Records Bureau will not provide checks in relation to people living overseas or indeed obtaining checks for people who have lived overseas for any length of time, and recommends that guidance sets out the reasonable steps that local authorities should make in trying to obtained police checks.
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