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In exercise of the powers conferred upon the Secretary of State by sections 33(3) and 210(7) of the Education Act 2002(
), the Secretary of State for Education and Skills hereby makes the following Regulations:

Citation and commencement

1. — LISTNUM "seq1"  These Regulations may be cited as the Annual Parents’ Meetings (Exemptions) (England) Regulations 2003 and shall come into force on 1st September 2003.

(1) These Regulations shall apply only in relation to England.

Revocations

2.  The Education (Annual Parents’ Meetings) (England) Regulations 1999(
) are hereby revoked.

Interpretation

3. — LISTNUM "seq1"  In these Regulations “the 2002 Act” means the Education Act 2002.

(1) Any reference in these Regulations to—

(a) the governing body  or to the governing body of a school is a reference to the governing body of any maintained school to which the provision applies;

(b) a parent(
) is a reference to a parent of a registered pupil at the school to which the provision applies;

(c) a school is a reference to a maintained school within the meaning of section 39(1) of the 2002 Act.

Exemption for hospital special schools and boarding schools

4.  A governing body is exempt from the obligation imposed by section 33(1) of the 2002 Act to hold an annual parents’ meeting  if—

(a) the school is a community special school or a foundation special school(
) which is established in a hospital and the governing body is of the opinion that it would be impracticable to hold such a meeting in that school year; or

(b) the school is a maintained school other than one within paragraph (a), the governing body is of the opinion that it would be impracticable to hold such a meeting in that year, and at least 50 percent of the registered pupils at the school are boarders at the time when they form that opinion.

Exemption for schools that hold a post–inspection meeting 

5.  Subject to regulation 9, if—

(a) the school has been inspected under section 10 of the School Inspections Act 1996(
) by a registered inspector, and 

(b) the governing body has, within the period prescribed by regulation 8(1) of the Education (School Inspections) Regulations 1997(
) for the preparation of the action plan(
), held a meeting to which all parents have been invited to discuss the registered inspector’s report, 

the governing body is exempt from the obligation imposed by section 33(1) of the 2002 Act to hold an annual parents’ meeting for the period of twelve months after the date of the meeting referred to in paragraph (b).

Exemption for schools that hold other meetings
6.  Subject to regulation 9, if, in any school year, the governing body holds a meeting or series of meetings to which all parents have been invited and—

(a) more than 20 per cent of parents attend the meeting, or one or more of the series of meetings, as the case may be,

(b) parents have the opportunity at the meeting or at each of the series of meetings (as the case may be) to discuss the manner in which the school has been, and is to be, conducted and the performance of the school, and

(c) at least three governors attend the meeting or each meeting of the series (as the case may be),

the governing body is exempt from the obligation imposed by section 33(1) of the 2002 Act to hold an annual parents’ meeting for the school year in which the meeting is, or series of meetings (as the case may be) are, held. 
Exemption if parents resolve that an APM is not necessary
7.  Subject to regulation 9, if, at an annual parents’ meeting attended by more than 20 per cent of parents, a resolution is passed that there should be no such meeting in the next school year, the governing body is exempt from the obligation imposed by section 33(1) of the 2002 Act to hold an annual parents’ meeting in the next school year.

Exemption if parents do not respond to the notice of meeting

8.  Subject to regulation 9, if—
(a) the governing body gives notice to parents one month or more before the date of the annual parents meeting,
(b) in the notice asks parents to respond within a specified period of not less than 7 days, if they intend to attend the meeting, and

(c) the parents of five or fewer registered pupils respond within the specified period,
the governing body may cancel the meeting and is exempt from the obligation imposed by section 33(1) of the 2002 Act to hold an annual parents’ meeting in that school year. 

Requirement to hold an annual parents meeting at parents’ request

9.  A governing body that is exempt from the obligation to hold an annual parents’ meeting under regulations 5 to 8 must nevertheless hold such a meeting if it receives a notice requiring it to do so, signed by the parents of five or more registered pupils at the school.


David Miliband

Minister of State
Date         June 2003
Department for Education and Skills
EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations, made under section 33(3) of the Education Act 2002, provide for school governing bodies to be exempt from the general requirement to hold an annual parents’ meeting (“APM”) in certain circumstances. The Regulations come into force on 1st September 2003. Regulation 2 revokes the Education (Annual Parents’ meetings) (England) Regulations 1999.

The circumstances in which a governing body is exempt from the requirement to hold an APM are as follows:

Regulation 4 – if, in the case of a community special or foundation special school, the school is established in a hospital or the school is a boarding school and the governing body considers it would be impractical to hold an APM;

Regulation 5 – if the school has been inspected by Ofsted and a parents meeting has been held to discuss the inspector’s report before the governing body draws up its action plan, the governing body is exempt from the obligation to hold an APM for 12 months;

Regulation 6 – if the governing body has held a meeting or series of meetings to which all parents have been invited, which has or (as the case may be) have been attended by more than 20% of parents and at least three governors, and parents have had the opportunity to discuss the past and future conduct of the school, the governing body is exempt from obligation to hold an APM in that school year;

Regulation 7 – if, at an APM attended by more than 20% of parents, a resolution is passed that an APM should not be held in the next school year; and

Regulation 8 – if the governing body sends out notice of its intention to hold an APM at least one month in advance and, in the notice, asks parents to respond within not less than 7 days if they intend to attend the meeting and the parents of fewer than five pupils so respond, the governing body may cancel the meeting and is exempt from the obligation to hold another meeting in that school year.

Under regulation 9, if the governing body is exempt from the obligation to hold a meeting under regulations 5 to 8, it must nevertheless hold a meeting if it receives a written request to do so for the parents of 5 or more pupils.

(�)	 2002 c.32; by virtue of the definition of “regulations” in section 212(1), these Regulations made by the Secretary of State apply only in relation to England.


(�)	SI 1999/2104.


(�)	Defined by section 576 of the Education Act 1996 (c. 56).


(�)	Within the meaning of section 20 and Schedule 2 of the School Standards and Framework Act 1999 (c.31).


(�)	 1996 c.57; amended by paragraph 59 of Schedule 21 of the 2002 Act.


(�)	 SI 1997/1966


(�)	As defined by regulation 3 of the Education (School Inspection) Regulations 1997.
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