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The Secretary of State for Education makes the following Regulations(a) in exercise of the powers 

conferred by section 7 of the Academies Act 2010(b) and section 19 of and paragraph 3 of 

Schedule 1 to the Education Act 1996(c): 

Citation, commencement and application 

1.—(1) These Regulations may be cited as the Academy Conversions (Transfer of School 

Surpluses) Regulations 2013 and come into force on 1st January 2014. 

(2) These Regulations apply in relation to any maintained school in England in respect of which 

an Academy order has effect where the order was made under section 4(1)(a) of the Academies 

Act 2010 (Academy order following application by school) and the conversion date(d) is 1st 

January 2014, or later. 

Interpretation 

2. In these Regulations— 

“the 1998 Act” means the School Standards and Framework Act 1998(e); 

“the 2010 Act” means the Academies Act 2010; 

“the proprietor” means the proprietor of the Academy which a maintained school has 

converted into(f). 

Revocation and saving 

3.—(1) The Academy Conversions (Transfer of School Surpluses) Regulations 2010(g) are 

revoked on 1st January 2014, save as is provided for in paragraph (2). 

                                                                                                                                            
(a) See section 579(1) of the Education Act 1996 for the definition of “regulations”. This definition applies by virtue of section 

17(4) of the Academies Act 2010. 
(b) 2010 c.32. 
(c) 1996 c.56. 
(d) “Conversion date” is defined in section 6(2) of the Academies Act 2010. 
(e) 1998 c.31. 
(f) “Converted into” is defined in section 4(3) of the Academies Act 2010.  
(g) S.I. 2010/1938. 
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(2)  The Academy Conversions (Transfer of School Surpluses) Regulations 2010 apply in 

relation to maintained schools in England in respect of which an Academy order has effect where 

the order was made under section 4(1)(a) of the Academies Act 2010 (Academy order following 

application by school) and the conversion date is before 1st January 2014. 

Amendments 

4.—(1) The Education (Pupil Referral Units) (Application of Enactments) (England) Regulations 

2007(a) are amended as follows. 

(2) For paragraph 29 of Schedule 1 substitute— 

“29. The Academy Conversions (Transfer of School Surpluses) Regulations 2013 apply 

in relation to units as they apply in relation to maintained schools.” 

Determination of school surplus of federated schools 

5.—(1) Where a federated school(b) is converted into an Academy in circumstances where the 

federation was allocated a single budget share in accordance with regulations made under section 

47 of the 1998 Act(c), the local authority must determine whether the school has a surplus and, if 

so, the amount of that surplus, in accordance with a methodology agreed with the proprietor, or 

where this cannot be agreed, in accordance with paragraphs (2) and (3). 

(2)  The school will have a surplus if immediately before the conversion date there is an amount 

that has been made available to the governing body of the federation (under section 50 of the 1998 

Act or otherwise) that has not been spent by the governing body or any head teacher in the 

federation. 

(3) The amount of the school’s surplus is calculated in accordance with ( )CBA /× where— 

(a) A is the amount referred to in paragraph (2); 

(b) B is the total number of pupils registered at the school on the date used for ascertaining 

pupil numbers specified in regulations made under section 47 of the 1998 Act in force 

immediately before the conversion date; and 

(c) C is the total number of pupils registered at all of the schools within the federation on that 

date. 

Notification of determination of school surpluses 

6.—(1) A local authority must notify the proprietor of the determination made by them under 

section 7(2) of the 2010 Act within four months, beginning with the conversion date. 

(2)  The local authority must include in the notification under paragraph (1) details of— 

(a) how the proprietor may request a review of the determination under regulation 7(1); 

(b) the consequence of not requesting a review under regulation 7(1) within a period of one 

month as described in regulation 7(2); and 

(c) the obligation on the local authority and proprietor to use reasonable endeavours to reach 

agreement under regulation 7(3). 

Review of local authority determination 

7.—(1) A proprietor who disagrees with any determination made by the local authority under 

section 7(2) of the 2010 Act may apply to the Secretary of State for a review of that determination 

                                                                                                                                            
(a) S.I. 2007/2979, amended by SI 2012/3158; there are other amending instruments but none is relevant. 
(b) “Federated school” has the meaning given by section 24(2) of the Education Act 2002, by virtue of section 17(2) of the 

Academies Act 2010. 
(c) Section 47 was amended by section 101 of, and paragraph 6 of Schedule 16 to, the Education Act 2005 (c.18). 
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within one month, beginning with the date on which the proprietor is notified of that determination 

in accordance with regulation 6(1). 

(2) If no application for review of the determination is made within one month as provided for in 

paragraph (1), the proprietor  may only make an application to the Secretary of State for a review 

of that determination under this paragraph where the application includes the reason that the 

proprietor considers that there are exceptional circumstances which mean the Secretary of State 

should conduct a review requested outside of the one month period. 

(3) Before the proprietor makes an application under paragraph (1) or (2), the local authority and 

proprietor must use reasonable endeavours to reach agreement on the amount of surplus payable to 

the proprietor. 

(4) An application for a review under paragraph (1) or (2) must include— 

(a) the proprietor’s reasons for disagreeing with the determination; and 

(b) what endeavours have been made to reach agreement under paragraph (3). 

(5) The proprietor must provide the local authority with a copy of any application made under 

paragraph (1) or (2) within one week, beginning with the date on which the application is made. 

(6) Where an application is made under paragraph (2) the Secretary of State must— 

(a) determine whether there are exceptional circumstances which mean a review requested 

outside of the one month period should be conducted; and 

(b) notify the proprietor and the local authority of that determination. 

(7) Where an application is received under paragraph (1) or where following receipt of an 

application under paragraph (2) the Secretary of State has determined that there are exceptional 

circumstances under paragraph (6), then within three months beginning with the date on which an 

application is received under paragraph (1) or the Secretary of State has determined that there are 

exceptional circumstances under paragraph (6), the Secretary of State must— 

(a) review the determination made by the local authority; 

(b) confirm that determination or substitute the Secretary of State’s own determination; and 

(c) notify the proprietor and the local authority of the outcome of the review. 

(8) The Secretary of State may extend the period for taking the actions in paragraph (7) by such 

period as the Secretary of State determines, in accordance with paragraph (9). 

(9) The Secretary of State must notify the proprietor and local authority of any extension under 

paragraph (8), within three months beginning with the date on which an application is received 

under paragraph (1) or the Secretary of State has determined that there are exceptional 

circumstances under paragraph (6). 

Payment of school surplus 

8.—(1) Subject to paragraph (2), the local authority must pay to the proprietor the amount of any 

surplus determined under section 7(2) of the Act within one month, beginning with the earlier of 

the following dates— 

(a) the date on which the proprietor notifies the local authority that the proprietor agrees with 

its determination; or 

(b) the date on which the period specified in regulation 7(1) (period within which proprietor 

may apply for review) ends. 

(2) Where the Secretary of State reviews a determination of the local authority under regulation 

7(7)(a), the local authority must— 

(a) in circumstances where the local authority has made no payments to the proprietor in 

respect of the surplus, pay to the proprietor the amount of any surplus confirmed or 

determined by the Secretary of State under regulation 7(7)(b) within one month, 

beginning with the date on which the local authority is notified of the outcome of the 

review under regulation 7(7)(c); or 
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(b) in circumstances where the local authority has already paid an amount to the proprietor in 

respect of the surplus, pay such further amounts to the proprietor in accordance with the 

amount of any surplus confirmed or determined by the Secretary of State under regulation 

7(7)(b) within one month, beginning with the date on which the local authority is notified 

of the outcome of the review under regulation 7(7)(c). 

 

 

 John Nash 

 Parliamentary Under Secretary of State 

3rd December 2013 Department for Education 

 

 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

Section 7 of the Academies Act 2010 requires local authorities to transfer a maintained school’s 

surplus to the Academy proprietor when the school converts to an Academy following an order 

following an application by the governing body. 

These Regulations revoke the previous Academy Conversions (Transfer of School Surpluses) 

Regulations 2010, except in relation to conversions occurring before 1st January 2014. They also 

amend the Education (Pupil Referral Units) (Application of Enactments) (England) Regulations 

2007 so that the Regulations apply to Pupil Referral Units converting to Academies. 

Regulation 5 makes provision in respect of determining surpluses in federated schools. 

Regulation 6 sets time limits for notifying proprietors of Academies whether there is, and if so the 

amount of, a surplus.  

Regulation 7 makes provision about the procedure for requesting a review by the Secretary of 

State of any local authority determination. 

Regulation 8 makes provision about the time limit by which a local authority must pay a surplus to 

the proprietor of an Academy. 

No impact assessment has been prepared for these Regulations as they do not impact on business, 

charities or voluntary bodies and the impact on the public sector is minimal. 
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