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The Secretary of State for Children, Schools and Families makes the following Regulations in exercise of the powers conferred by paragraph 6(2)(
) of Schedule 2 to the Children Act 1989(
):
Citation and commencement
1.  These Regulations may be cited as the Breaks for Carers of Disabled Children Regulations [2011] and come into force on [1st April 2011].

Interpretation
2.  In these Regulations—

“Board” means a Children’s Trust Board established, for their area, by a local authority by virtue of arrangements under section 10 of the Children Act 2004(
);
“carer” means a person who provides care for a disabled child(
) and who is:

(a) a parent of such a child; or
(b) a person who is not a parent of such a child but who has parental responsibility for the child;
(c) “children and young people’s plan” has the meaning given in section 17 of the Children Act 2004(
).

Duty to make provision
3. — LISTNUM "SEQ1" \l 2  Every local authority must provide services designed to assist carers in their area by giving them breaks from caring in accordance with these Regulations.

(1) In performing their duties under paragraph (1), a local authority must have regard to the needs of those carers who would be unable to continue to provide care unless a break from caring was given to them.
(2) In performing those duties, a local authority must also have regard to the needs of those carers who would be able to continue to provide care more effectively if breaks from caring were given to them to allow them to:

(a) undertake education, training or any regular leisure activity; or
(b) carry out day to day tasks which they must perform in order to run their household.

Types of services which must be provided

4. — LISTNUM "SEQ1" \l 2  A local authority must provide, so far as is reasonably practicable, a range of services in their area which are sufficient to assist carers in accordance with regulation 3.
(1) In particular, a local authority must provide, as appropriate, a range of:

(a) day-time care in the homes of disabled children or elsewhere;
(b) overnight care in the homes of disabled children or elsewhere;
(c) educational or recreational activities for disabled children outside their homes.
(2) The range of services provided by the local authority must be available in the evenings, at weekends and during the school holidays, as appropriate.
Short breaks assessment
5. — LISTNUM "SEQ1" \l 2  In order to determine whether the provision of services for carers in their area is sufficient in accordance with these Regulations, a local authority must prepare and publish an assessment of the sufficiency of provision of such services (the “short breaks assessment”).

(1) For the purposes of the short breaks assessment, the local authority must take reasonable steps to identify:

(a) the extent to which breaks from caring are requested by carers within the local authority’s area;
(b) the extent to which such carers are given breaks from caring; and
(c) the range and length of breaks from caring which are available to carers within their area.
(2) Each short breaks assessment must include a description of any arrangements made by the persons or bodies represented on the Board for co-operating with each other in respect of short breaks provision.
(3) The local authority must publish the first short breaks assessment before the end of the period of [two months] beginning with the coming into force of these Regulations.
(4) Each subsequent short breaks assessment must be published on the same date as the Board publishes the children and young people’s plan.
(5) A local authority must review their short breaks assessment at the same time as the Board reviews the children and young people’s plan.
(6) Following any review of the short breaks assessment under paragraph (6), the local authority must, if it considers necessary, revise the assessment and publish it in accordance with paragraph (9).
(7) In preparing a short breaks assessment and keeping it under review, a local authority must consult, and have regard to the views of, carers and disabled children.
(8) A local authority must publish the short breaks assessment by placing it on the authority’s website and making copies available in such places as the authority consider appropriate.


Name

Parliamentary Under Secretary of State
Date
Department for Children, Schools and Families
EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations are made under paragraph 6 of Schedule 2 to the Children Act 1989, which imposes a duty on local authorities to provide, as part of the range of services they provide for families, breaks from caring to assist parents and those who provide care for disabled children. Paragraph 6 of Schedule 2 to the Children Act 1989 is a new provision which was inserted by section 25 of the Children and Young Persons Act 2008.

Regulation 3 sets out the general duty of every local authority to make provision for short breaks in their area. In making such provision, local authorities must have regard not only to the needs of those carers who would be unable to continue to provide care unless a break was offered to them. They must also have regard to the needs of those carers who would care more effectively if a short break was offered to them.

Regulation 4 provides that local authorities must provide a range of short breaks which, so far as is reasonably practicable, is sufficient to assist carers in their area. Regulation 4 specifies the range of short break provision which must be provided by the local authority and when those services must be available.
Regulation 5 prescribes the steps which local authorities must take in order to determine whether the provision of short breaks in their area is sufficient to assist carers. In particular, regulation 5 requires local authorities to prepare, publish and review a short breaks assessment: an assessment of the sufficiency of provision of short breaks.

(�)	Paragraph 6(2) was inserted by section 25 of the Children and Young Persons Act 2008 (c. 23).


(�)	c. 41.


(�)	c.31. Section 10 of the Children Act 2004 was amended by section 193 of the Apprenticeships, Skills, Children and Learning Act 2009 (c. 22) (“the 2009 Act”). Section 12A of the Children Act 2004 (which was inserted by section 194 of the 2009 Act), provides that arrangements made by a children’s services authority in England under section 10 must include arrangements for the establishment of a Children’s Trust Board for their area.


(�)	Section 17(11) of the Children Act 1989 provides that a child is disabled “if he is blind, deaf or dumb or suffers from mental disorder of any kind or is substantially and permanently handicapped by illness, injury or congenital deformity or such other disability as may be prescribed”. 


(�)	Section 17 of the Children Act 2004 was substituted by section 194 of the 2009 Act. 
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