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Schools inspection policy: FAQs 
 
Ofsted is frequently asked a number of questions about school inspection. 
We have set out some of the most common questions with brief answers 
below. Further details can be found in the Framework for school 
inspection, the School inspection handbook and Subsidiary guidance. 
 
Q1: Does Ofsted have a model lesson? 

A1: No. Ofsted has no preferred lesson structure or teaching style. The promotion of 
a particular lesson methodology or teaching style claimed to be modelled on Ofsted’s 
demands is not endorsed by Ofsted. Inspectors evaluate the quality of teaching over 
time by considering its impact on learning. They are most interested in the standards 
achieved by pupils and the progress made. The school inspection handbook states: 
‘Inspectors must not advocate a particular method of teaching or show preference 
towards a specific lesson structure.’ 
 
Paragraph 64, Subsidiary guidance 
Paragraph 26, School inspection handbook 
 
Q2: Does Ofsted mark lessons down because of a lack of independent learning by 
pupils? 

A2: No. Inspectors must not give the impression that Ofsted favours a particular 
teaching style. Paragraph 64 of the subsidiary guidance makes this clear: ‘Inspectors 
must not inspect or report in a way that is not stipulated in the framework, 
handbook or guidance. For example, they should not criticise teacher talk for being 
overlong or bemoan a lack of opportunity for different activities in lessons unless 
there is unequivocal evidence that this is slowing learning over time. Do not expect 
to see ‘independent learning’ in all lessons and do not make the assumption that this 
is always necessary or desirable. On occasions, too, pupils are rightly passive rather 
than active recipients of learning. Do not criticise ‘passivity’ as a matter of course 
and certainly not unless it is evidently stopping pupils from learning new knowledge 
or gaining skills and understanding.’  
 
Q3. Does Ofsted expect to see a lesson plan for every lesson it inspects?   

A3. No. Inspectors do not expect teachers to prepare lesson plans for an inspection, 
but will expect the delivery of lessons to demonstrate evidence of effective planning. 
Inspectors do not expect to see any particular lesson structure. However, they will 
use the evidence gathered from lesson observations to help judge the overall quality 
of the school’s teaching and/or curriculum planning. 
 

http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-maintained-schools-and-academies
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-maintained-schools-and-academies
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Q4: What percentage of lessons have to be outstanding for teaching overall to be 
outstanding - is it true that a school have to have at least 66% of teaching judged 
good for teaching to be judged good? 

A4: No. Ofsted doesn’t make judgements about individual teachers or lessons. 
Inspectors observe in lessons, speak to pupils and review pupils’ work in order to 
make a judgement about the quality of teaching in the school overall and over time. 
They will also, where there is sufficient evidence, evaluate the quality of the teaching 
seen as they observe in lessons. There is a common myth that a certain proportion 
of teaching seen in lessons needs to be be good for teaching to be judged as good 
overall. This is not the case – inspectors do not need to calculate proportions to 
arrive at the overall judgement for the quality of teaching.  
 
Paragraph 26, School inspection handbook 
 
Q5: Must a teacher meet all of the criteria in the ‘outstanding’ grade descriptor for 
teaching to be judged outstanding? 

A5: No. The grade descriptors refer to the quality of teaching overall, and need not 
be applied in their entirety to a single lesson. 
  
Paragraph 118 onwards, followed by grade descriptor, School inspection handbook 
 
Q6: Must a school, or each lesson where an observation of teaching occurs, meet all 
of the criteria in the ‘outstanding’ grade descriptor for teaching to be evaluated  
outstanding? 

A6: No. The grade descriptors refer to the quality of teaching overall and need not 
be applied in their entirety to a single lesson. 
 
Paragraph 118 onwards, followed by grade descriptor, School inspection handbook 
 
Q7: Does Ofsted require governors to undertake lesson observations to make sure 
they know how good teaching is in the school? 

A7: No. Ofsted requires governors to know about the quality of teaching in the 
school. However, there is no requirement for governors to undertake lesson 
observations.  
 
Paragraph 101, Subsidiary guidance 
 
Q8: Can I get more information about what Ofsted evaluates when inspecting 
teaching? 

A8: Yes. Further information can be found at: 
 
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook 
 

http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-maintained-schools-and-academies
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
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http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-
maintained-schools-and-academies 
 
http://community.tes.co.uk/ofsted_resources/b/weblog/archive/2013/12/11/five-
common-misconceptions-about-teaching-from-ofsted-39-s-annual-report-2012-
13.aspx 
 
Q9: Can a school be judged good or outstanding if, like many new academies, it 
does not have three years’ worth of performance data? 
 
A9: Yes. Inspectors take account of ‘up to’ three years’ worth of data and will use all 
available data, including a school’s own data, when making their judgements.  
 
Paragraph 5, Subsidiary guidance  
Paragraph 47, School Inspection handbook 
 

Q10: Do all pupils have to make a specific number of points progress for the school 
to be judged good? 

A10: No. Ofsted’s guidance refers to progress made in relation to starting points 
and also to value added data. Progress is not usually evaluated by referring to a 
specific number of ‘points’. Schools, of course, may set targets of this sort for pupils 
but they are not required to do so by Ofsted.  
 
Paragraph 18 onwards, Subsidiary guidance 
Paragraph 115, 116, School Inspection handbook 
 
Q11: Does Ofsted take account of the school’s own surveys of parents and pupils? 

A11: Yes. Inspectors will take into account the school’s own data provided they are 
up to date.  
 
Paragraph 57, School inspection handbook 
Paragraph 66, The Framework for school inspection 
 

Q12: Will Ofsted downgrade my school because overall only 25% of Year 6 made 
expected progress - even though I had just six pupils in Year 6, two of whom had a 
statement of special educational needs for learning difficulties? 

A12: No. In schools with small cohorts inspectors should treat the data carefully. In 
this case inspectors would usually expect the school to explain the progress made by 
each child. In addition, inspectors would look at how well pupils were progressing in 
other years in the school and how well different groups of pupils were progressing. 
 
Paragraph 117, bullet 3, School inspection handbook 
Paragraph 3, Subsidiary guidance  
Paragraph 114, 115, 116, School inspection handbook 
 

http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-maintained-schools-and-academies
http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-maintained-schools-and-academies
http://community.tes.co.uk/ofsted_resources/b/weblog/archive/2013/12/11/five-common-misconceptions-about-teaching-from-ofsted-39-s-annual-report-2012-13.aspx
http://community.tes.co.uk/ofsted_resources/b/weblog/archive/2013/12/11/five-common-misconceptions-about-teaching-from-ofsted-39-s-annual-report-2012-13.aspx
http://community.tes.co.uk/ofsted_resources/b/weblog/archive/2013/12/11/five-common-misconceptions-about-teaching-from-ofsted-39-s-annual-report-2012-13.aspx
http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-maintained-schools-and-academies
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-maintained-schools-and-academies
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
http://www.ofsted.gov.uk/resources/framework-for-school-inspection
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-maintained-schools-and-academies
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
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Q13: Can my school be inspected at any time? 

A13: The intervals for school inspection are set out in The Framework for school 
inspection. The frequency of inspection is proportionate and depends on the findings 
of a school’s most recent inspection. However, the Chief Inspector may inspect a 
school at any time where he has reason to do so, including where there are concerns 
about recent performance. 
 
Paragraph 16, 17, The Framework for school inspection 
 
Q14: Could it be right that a neighbouring school got the same GCSE results as our 
school but was given outstanding when we were only judged good? 

A14: Yes. Inspection judgements do not usually rely on one set of examination or 
test results but take into account factors that may differ between schools with similar 
headline test and examination results. For example, overall results may mask 
important differences in the achievement of different groups of pupils such as the 
more able and those eligible for the pupil premium.  
 
Paragraph 7, 43, 49, The Framework for school inspection 
Paragraph 104, School inspection handbook 
 
Q15: Will inspectors still be expecting schools to use National Curriculum levels from 
September 2014 onwards?  

A15: No. The new national curriculum arrangements come into force from 1 
September 2014, apart from Year 2 and Year 6 pupils. From 1 September 2014, 
schools will be able to introduce their own approaches to formative assessment. 
Inspectors will normally expect, however, that an assessment framework supports 
the school curriculum, so that teachers can check what pupils have learnt and 
whether they are on track to meet expectations at the end of the key stage, and so 
that they can report regularly to parents. 
 
Subject to the outcome of the current consultation on primary accountability, Ofsted 
will publish more detailed arrangements as to how inspection will take account of the 
new accountability arrangements later this year. 
 
Q16. Does Ofsted discourage the use of textbooks to support teaching? 
 
A16. No. Ofsted has no preference as to whether textbooks or other teaching 
materials are used. Inspectors are interested in the standards achieved by pupils and 
the progress made by them. Teachers are free to use whatever resources they see 
fit to prepare for, and teach a lesson including textbooks. Inspection reports rarely 
criticise the use of textbooks unless they are out of date. Inspection reports are more 
likely to criticise an over-reliance on worksheets, which may be poorly reproduced, 
incomplete or insufficiently linked to earlier work.  
 

http://www.ofsted.gov.uk/resources/framework-for-school-inspection
http://www.ofsted.gov.uk/resources/framework-for-school-inspection
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
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Q17. When inspecting a Junior School (Key Stage 2 only school), do 
inspectors judge progress based only on their pupils’ prior attainment at 
Key Stage 1?  
 
A17. No. Ofsted inspectors must take into account a range of evidence, including 
the prior attainment of pupils as well as the school’s view of standards on entry. 
Inspectors will ask for evidence of how well children were doing when they joined 
the school in Key Stage 2. In many instances, children transfer with examples of 
work and this can help ensure that the work set for pupils in Year 3 is at the right 
standard. Where this does not happen, schools often keep examples of the standard 
of children’s work soon after they arrive and this can be discussed with inspectors.  
 
Paragraph 51, 52, The framework for school inspection 
Paragraph 47, 48, 116, 117, 118, School inspection handbook 
Paragraph 8, 24, 34, 52, 170, 171, 172, 173, Subsidiary guidance  

http://www.ofsted.gov.uk/resources/framework-for-school-inspection
http://www.ofsted.gov.uk/resources/school-inspection-handbook
http://www.ofsted.gov.uk/resources/subsidiary-guidance-supporting-inspection-of-maintained-schools-and-academies

