Section 2

Summary of responses to questions

Question 1. (Paragraph 23-27) Does the guidance set out clearly the circumstances in which the Secretary of State’s consent is not required under either section 77 or schedule 8?

There were 53 responses to this question.

43 (81%) respondents agreed that information in the guidance was clear on this issue.  9 (17%) did not agree, 1 (2%) did not know. 

Some respondents suggested particular areas that could be clarified further.
Question 2:  Do you consider the guidance adequately describes the legal framework covering section 77 applications and Schedule 8 applications (paragraphs 12-30)?

There were 52 responses to this question.

49 (94%) respondents agreed that the legal framework was clear.  3 (6%) respondents did not agree, seeking further clarification in certain areas. 

Question 3: Do you agree with the Department’s proposal (paragraphs 32-33 together with Annex E paragraphs 7-8) to give a general consent to local authorities to grant leases to other organisations that will bring back into use under-utilised school playing fields where they are needed?

There were 55 responses to this question.

52 (95%) respondents agreed with the Department’s proposal while 3 (5%) did not agree. 

5 (9%) respondents suggested that the transfer should have regard to the ability of the organisation receiving the playing field to properly develop, maintain and sustain the facilities without financial assistance.  3(5%) respondents cautioned that the proposal should only apply to those playing fields that are in excess of the amount required for schools set out in the Education (School Premises) Regulations 1999.

Question 4: Have the Department’s proposals (paragraphs 39, 40 & 45) ensured that playing fields used by primary school pupils are adequately protected and their needs taken into account when assessing an application?






      

There were 54 responses to this question.

47 (87%) respondents thought that the proposed guidance ensured that the needs of children at primary schools would be taken into account when assessing an application to the Secretary of State to dispose, or change the use, of school playing fields.  They also agreed that the proposals afforded adequate protection to playing fields used by those primary school pupils. 4 (7%) did not agree, 3 (6%) did not know. 

5 (9%) respondents were concerned that the proposals would result in pupils aged under 8 years being included in the calculations for playing field needs.  4 (7%) thought that the Education (School Premises) Regulations 1999 should be amended to provide playing fields for the under 8s.  2 (4%) of those that responded said the proposed guidance should recognise that infant schools rarely need playing fields.

Question 5: Do you consider that the published criteria (paragraphs 34-55) are now an effective measure to ensure that playing fields that are needed by schools, in particular team game playing fields (including sports pitches), are protected.  For example, have we adequately taken into account the playing field needs of other local schools (paragraphs 44-45)?

      

There were 54 responses to this question.

Of those that responded, 47 (87%) respondents agreed that the proposed measures were effective. 5 (9%) did not agree, 2 (4%) not sure. 

9 (17%) respondents were of the opinion that schools generally, and in particular primary schools, do not make use of detached playing fields.

Question 6: Are you content with the Department’s description of authorised use of school playing fields (paragraph 60) and, conversely, usage that is considered to be un-authorised (paragraph 61)? 

There were 54 responses to this question.

45 (83%) respondents said they were content with the descriptions. 9 (17%) were not content. 

5 (9%) thought it was difficult to justify the retention of playing fields on grounds of occasional use for summer fetes, etc, while 2 (4%) were concerned that the guidance would allow some un-authorised uses to be taken into account.
Question 7: Do you consider that the Department has struck the right balance to protect community use of school playing fields (paragraphs 43, 56-64)?  


      

There were 54 responses to this question.

41 (76%) respondents agreed while 13 (24%) did not. 

There were a number of concerns expressed about the far-reaching effects of the Department’s proposals regarding the community use criterion.  4 (7%) of respondents thought that the criterion may deter authorities and schools from opening their grounds and facilities to community use. 3 (6%) thought it unreasonable that schools and authorities may be required to maintain playing fields which are only used once or twice a year. 3 (6%) respondents suggested it was difficult to address the provision of alternative facilities and 3 (6%) also considered that future possible community use should be taken into account, even where none exists.
Question 8:  Are you content with the premise (paragraph 65) that any proceeds arising from the sale of school playing fields should be ploughed back into improved sport or education facilities? 

There were 55 responses to this question.

41 (75%) respondents agreed with the premise that any proceeds arising from the sale of school playing fields should be ploughed back into improved sport or education facilities. 11 (20%) did not agree, 3 (5%) were not sure. 

There were many different views about this policy.  6 (11%) of those that responded were of the opinion that the policy should not apply to whatever proportion of proceeds were required to meet corporate accounting or budgeting rules, for example the Receipts Taken Into Account Rule.  5 (9%) thought that the policy was at odds with agreed Corporate Asset Management Plans, 3 (5%) thought it fettered local authority discretion in allocating funding while 3 (5%) believed that all proceeds should be returned to sport or PE.
Question 9:  Where it is proposed to sell sports pitches at operating schools, do you agree that the first call on any sale proceeds should be to provide improved sports provision (paragraph 66)?

There were 54 responses to this question.

Respondents were nearly evenly divided in their views on this key principle. 27 (50%) respondents agreed while 25 (46%) were concerned and did not agree. 2 (4%) were unsure. 

15 (28%) respondents said that account should be taken of schools’ own priorities and needs and 7 (13%) that sale proceeds should be ploughed back into the school selling a playing field. 6 (11%) thought that proceeds should be used in accordance with the strategic priorities set out in local authority Asset Management Plans.  Conversely, 5 (9%) respondents thought that outdoor provision should have priority funding from such sale proceeds.  4 (7%) of those that responded considered that the policy again fettered local authority discretion on how they might apply sale proceeds from their own assets in the best way for the whole of the authority.  
Question 10:  Do you consider that the six term-time weeks period normally expected for consultation is reasonable (paragraph 69)?




      

There were 51 responses to this question.

43 (84%) thought that six term-time weeks was adequate to carry out local consultation, 8 (16%) disagreed with the proposal. 

5 (10%) respondents considered that local consultations should take place over ten weeks or more.  2 (4%) suggested eight term-time weeks would be preferable while 2 more thought that six term-time weeks was adequate as a minimum, depending upon circumstances. 
Question 11:  Do you consider that the level and scope of consultation (paragraphs 68-71) that applicants must undertake is broadly acceptable?

      

There were 53 responses to this question.

42 (79%) agreed with the proposed level and scope of consultation.  10 (19%) did not agree, and 1 (2%) was uncommitted. 

3 (6%) respondents suggested that it was unreasonable to have to consult pupils and/or teachers at schools because headteachers represent the views of schools.  Another 3 thought that local sports councils should be included in the scope of consultations but another 3 considered that the proposals were excessive in their scope.
Question 12:  Are you content with the proposed role of the School Playing Fields Advisory Panel (paragraph 73)?







      

There were 51 responses to this question.

38 (74%) respondents said that they were content with the proposed role of the Advisory Panel but 12 (24%) disagreed with the Panel’s role. 1 respondent was unsure. 

13 (25%) respondents suggested that the Panel was unbalanced with organisations that represent playing field interests outweighing educational interest groups.  5 (10%) were of the view that Sport England should be represented on the Panel.  3 (6%) suggested that the Panel’s proceedings should be made public. 
Question 13:  Do the criteria make clear how the Department will determine whether or not land will be required in connection with providing a site for a City Academy (paragraphs 74-81)?


There were 50 responses to this question.

49 (98%) respondents agreed that the guidance was clear on how the Department will determine whether or not land will be needed for City Academies with only 1 (one) (2%) disagreement. 

2 (4%) respondents suggested that schools in rural areas should be covered by a general consent.
Question 14: Is it sensible for the Secretary of State to expect applicants to seek his consent under the provisions of section 77 before making an application for planning permission (paragraph 86)?

There were 53 responses to this question.

This proved to be the most contentious proposal in the guidance.  23 (43%) respondents agreed with the premise but 30 (57%) did not. 

14 (26%) respondents suggested that planning applications could run in tandem with section 77 applications, and 13 (25%) agreed that the proposal might cause some lengthy time delays if the processes were run consecutively.  8 (15%) of those that responded said that applicants should first seek planning permission while 7 (13%) respondents thought that applicants should be allowed to first apply for outline planning consent before submitting a section 77 application. 

Question 15:  Does the background explain clearly why legislation has been introduced to protect school playing fields and provide land for City Academies and the different purposes of both pieces of legislation?


      

There were 52 responses to this question.

48 (92%) respondents agreed, with 4 (8%) not in agreement. 

There were no common concerns amongst respondents
Question 16: Are you content with the Department’s description of school playing fields at Annex B (paragraphs 7-9) and, conversely, land that is not considered to be school playing fields (10)? 

There were 51 responses to this question.

32 (63%) respondents agreed with the Department’s description. 15 (29%) did not agree and 4 (8%) were unsure. 

There was no general consensus for a description of school playing fields but 9 (18%) respondents expressed the view that the definition of playing field as “land in the open air” is too wide ranging while 2 (4%) thought that the descriptions in the guidance may be open to abuse by deliberate misinterpretation.
Question 17: Do the definitions in Annex B (paragraphs 2-23) helpfully describe the terms most commonly used in this guidance?




      

There were 50 responses to this question.

45 (90%) respondents agreed that Annex B was helpful in its descriptions of commonly used terms while 5 (10%) did not agree. 

There were no common views about how the Department could improve the descriptions/definitions used in the guidance.  Some individual suggestions and recommendations are contained within Section 3.

Question 18: Are there any further terms used in the guidance that you believe need defining?

There were 50 responses to this question.

14 (28%) respondents thought that there were some other terms used in the guidance which could usefully be defined.  36 (72%) considered that there was no need for any further definitions. 

Again, there was no general consensus about which additional terms need defining, some suggestions from respondents are contained within Section 3. 

Question 19:  Do you consider that the table and examples set out at Annex D to the guidance are sufficiently clear and unambiguous?



      

There were 52 responses to this question.

39 (75%) respondents agreed that the examples were clear. 9 (17%) did not agree, 4 (8%) did not know. 

6 (12%) respondents considered that the formulae put forward to calculate site and playing field area which allow for future possible expansion due to increases in roll, are likely to produce figures that are higher than the capacity of the schools in question. 
Question 20:  Has the Department hit the right balance between protecting school playing fields that are needed and removing unnecessary bureaucracy that would prevent sensible disposals or changes of use taking place in restricted circumstances (Annex E paragraphs 1-20)?

There were 53 responses to this question.

32 (60%) respondents agreed. 21 (40%) did not agree. 

4 (8%) respondents considered the whole process to be too bureaucratic. A further 4 suggested that the general consent regarding minimum areas should be increased.  3 (6%) thought there were too many 'general consents.’

Question 21:  Section 77 sets out clearly the criteria against which all applications are assessed.  Do you agree that local authorities and schools would be inclined to bring forward only those applications that meet those published criteria?

There were 48 responses to this question.

36 (75%) respondents agreed with the premise. 10 (21%) did not agree, 2 (4%) did not know. 

4 (8%) respondents considered that circumstances might require applications to be made which fell outside the criteria.
Examples of other individual views are set out in Section 3.

Question 22: Does the inclusive format of the guidance help you understand what the legal, policy and application requirements are to protect school playing fields under section 77 and to provide land for City Academies under Schedule 8 and section 77?

There were 48 responses to this question.

43 (90%) respondents were satisfied with the inclusive format of the proposed guidance with 5 (10%) not in agreement. 

4 (8%) respondents considered that separate guidance should be provided for section 77 and Schedule 8. Of those that responded, 3 (6%) thought it would be helpful to have flow-charts to show the application and decision making process.
Question 23:  Are there any other specific issues that you would like to see included in the guidance?

There were 48 responses to this question.

18 (37%) respondents considered that some further issues should be covered by the proposed guidance. 30 (63%) did not believe that the guidance needed to deal with any other issues. 

2 (4%) respondents said the requirement for matched funding from National Opportunities Fund and Lottery backed schemes encouraged the sale of playing fields to raise the additional funding needed.  There were no other common issues identified by respondents to be included 
in the guidance.  A selection of individual suggestions is set out in Section 3.

General Comments

A number of respondents offered a number of general observations about the Government’s policies to protect school playing fields.  Examples of these are also set out in Section 3.
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